Laddar Evenemang

« All Events

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Övning: Värmebölja

12 juni, 2017

Övningen prövar beredskapsplanen, larmkedjan samt omsorgsorganisationernas åtgärder vid höga temperaturer. Genomförandet sker den 12 juni samt den 14 juni.

Vårt klimat förändras. Varje år upplever vi kraftiga stormar, häftiga regn liksom dagar med höga temperaturer. Under de kommande åren kommer antalet dagar med höga temperaturer att bli allt fler. Sommaren 2014 gick SMHI ut med en klass 1-varning för första gången. Västmanland härjades av den stora skogsbranden och i Falun uppmättes 35,1 grader den 1 augusti. Konsekvenserna av höga temperaturer motsvarande en klass 1-varning kan innebära en ökad dödlighet bland befolkningen med 20%.

I Skåne finns det en beredskapsplan för höga temperaturer som är kopplad till SMHI:s värmevarningssystem. Planen skall användas i Region Skånes verksamhet, och kommunerna rekommenderas att använda den. Information om beredskapsplanen har spridits till Skånes kommuner, och utbildning har genomförts vid ett flertal tillfällen. Beredskapsplanen har inte övats men nu är det dags.Övningen genomförs i två steg.

Syfte: Övningen vill pröva larmkedjan från SMHI:s varningssystem till SOS Alarm och Länsstyrelsen, till kommunernas och Region Skånes interna larmkedjor och hur de når ut till vårdverksamheter och kommunernas omsorgsverksamhet inom särskilda boenden och hemtjänst.
Övningen kommer dessutom att samla in och sammanställa beslut och åtgärder i respektive kommun.

Målgrupp: Övningen riktar sig till dem som arbetar inom vård- och omsorgsverksamheten i Skånes kommuner, till berörd personal inom Region Skåne och Länsstyrelsen. Är du intresserad av att delta men inte omfattas av målgruppen hör av dig till ”kontaktperson” nedan.

Genomförande: Övningen genomförs i två steg. Måndagen den 12 juni prövas larmkedjan med start i ett varningsmeddelande klass 1 från SMHI. Den 14 juni kl 09:00-16:00 genomförs en workshop där beslut och vidtagna åtgärder redovisas och diskuteras. Dagen innehåller också presentationer och föreläsningar med inriktning på värmebölja, bl.a. kommer representanter från Paris stad för att presentera erfarenheter och åtgärder efter värmeböljan 2003.

Övningsdeltagandet är kostnadsfritt.
Workshopen genomförs på Media Evolution City i Malmö. Kaffe och lunch ingår.

Kontaktperson: Olle Uhlmann
olle.uhlmann@resilientregions.org
0703-38 04 08

Övningens övergripande syfte är att lära och utveckla. Övningen prövar larmkedjan från SMHI:s varningssystem via SOS Alarm och Länsstyrelsen till kommunen, samt omsorgsorganisationens åtgärder. Övningen prövar också hur känd beredskapsplanen för höga temperaturer är. Hur tillämpas planen?

Anmälan sker senast 29 majresilientregions.org/varmebolja

Inbjudan Övning Värmebölja 2017 (PDF)

Övningsgudie Värmebölja 2017 (PDF)

 

Detaljer

Datum:
12 juni, 2017
Evenemang Kategori:

Arrangör

Resilient Regions Association
E-post
info@resilientregions.org
Visa Arrangör-webbplats